act now or swim later

Screenshot_20190718_215927

“Koude wind ruist rond mijn oren, net als het geroep van de duizenden gefrustreerde mensen rondom mij. Gefrustreerd door het slechte klimaatbeleid. Met om ter opvallendste protestborden en een duidelijk doel voor ogen marsen we door de straten. De mensen die ons tegenkomen blijven staan en de meesten moedigen ons aan. We worden nog enthousiaster en als iemand de leiding neemt om te zingen, sluiten we ons met plezier aan en zingen volop mee. Met verzuurde armen van de borden zo hoog mogelijk te houden en schorre stemmen van het roepen en zingen, zijn we na 2 uur bij het eindpunt gekomen. We blijven nog even volhouden, maar uiteindelijk gaan de meeste mensen richting huis met de trein. Je kan zeggen wat je wil of het zin heeft of niet, maar een ervaring was het zeker wel en 35.000 spijbelaars kunnen ze toch niet zo makkelijk negeren, wel?”

Dit is een stukje dat ik schreef de avond na de klimaatmars op donderdag. Ik vind het echt een geweldige ervaring en ik ben heel blij dat ik ook mijn steentje heb bijgedragen voor het klimaat. Ik ben vandaag (zondag 27 januari) opnieuw naar Brussel getrokken met een klasgenoot om de klimaatmars bij te wonen. Deze keer was het weer wat anders, want er waren vooral volwassenen en ook wat kleinere kinderen, maar ook nog steeds veel jongeren. Ik vond het echt geweldig om te zien hoe zoveel mensen zich willen inzetten voor het klimaat. Het grote enthousiasme en vastberadenheid om de wereld een klein beetje beter te maken was hetzelfde als donderdag, alleen deze keer gedeeld door meer dan het dubbele aantal. Wel 75.000 mensen hebben zich vandaag verzameld in Brussel! Ik word er zo blij van als ik denk aan al die mensen die in de regen en de koude willen rondlopen om de wereld te helpen en ik ben blij dat ik voor de 2e keer al deel was van die mensen.

Het gaat echt slecht met de aarde. Elke dag smelt er meer en meer ijs en wordt de waterschaarste groter en groter en dit allemaal door de opwarming van de aarde. Sommige mensen nemen het niet serieus, want ze vinden dat het ‘te ver van hun bed’ is. Ze denken dit alleen maar, omdat zij het nu eenmaal goed hebben. Wij, in België, zijn eigenlijk zo verwend en hebben zo veel luxe, we beseffen het gewoon niet, omdat het zo vanzelfsprekend lijkt. Bv. De luxe om elke dag warm te douchen zolang we willen, 10 verschillende soorten beleg te hebben, een laptop, gsm en andere technologieën voor onszelf te hebben, en nog veel meer, is voor het merendeel van de wereld gewoon ondenkbaar. Ook door de opwarming van de aarde sterven er vele diersoorten uit en dat is allemaal de schuld van de mens. Door al deze dingen te beseffen, probeer ik mijn leven zo aan te passen, dat ik de wereld een stukje beter maak: ik eet vegetarisch, ik probeer minder plastic te gebruiken, ik ga met de fiets naar school, ik ga niet met het vliegtuig op reis en ik probeer mijn mening te delen door bv. mee te doen aan klimaatmarsen, zoals deze week.  Ik hoop dat de mensen die de klimaatmarsen zien in de media zich van het kwaad bewust worden en geïnspireerd worden om zelf ook zo’n kleine aanpassingen in hun leven te maken.

Ik heb tijdens de marsen bijna de hele tijd met een glimlach rondgelopen, omdat ik zo blij werd van alle enthousiaste mensen die rond mij liepen. Ik heb vaak moeten lachen om quotes die op borden stonden, sommige borden of spandoeken waren gewoon zo geniaal! Ik heb nieuwe ervaringen opgedaan en ik heb vooral heel veel respect gekregen voor al die mensen die er waren. Kortom: ik ben zeer blij dat ik een deel kon zijn van de klimaatmarsen deze week en als ik de kans heb ga ik zeker nog eens meelopen!

Liefs,

(Omdat ik dus donderdag naar Brussel ben gegaan, moest ik voor school een verslag schrijven en een foto trekken op de klimaatmars als bewijs dat ik echt ben gegaan en niet gewoon heb gespijbeld. De tekst die je net hebt gelezen, is het resultaat van de tekst die ik net  ’s avonds laat heb getypt en graag wou delen, omdat het klimaat echt belangrijk is! Ik hoop dat de directeur mijn verslag goed zal vinden :))

(Ik wil met dit artikel trouwens helemaal niet zeggen dat je verplicht bent om ook naar de klimaatmars te gaan en te spijbelen, ik had gewoon het geluk dat het semi toegelaten is door onze school en dat ik flexibele ouders heb waardoor ik 2 dagen mocht gaan. Begin vooral bij jezelf en probeer in je eigen leven de goede dingen te doen!)

10 gedachten over “act now or swim later”

  1. Mooi geschreven! Ik ben het er helemaal mee eens, er zijn zoveel mensen die het niet zo luxe hebben als wij, en daar mag best wel meer aandacht aan besteed worden! Net als aan het klimaat trouwens! Ik benme hier de laatste tijd ook bewust van geworden en gebruik minder plastic en probeer minder nieuwe dingen te kopen (liever tweedehands). Goed bezig!

    Geliked door 1 persoon

  2. Wow Marthe! Je hebt helemaal gelijk! We zijn de aarde echt aan het verkloten ( oei mag ik dat wel zeggen? )! Dus, ja daar moet dringend iets aan veranderd worden!

    Geliked door 1 persoon

  3. Echt zóooo schoon dat ge bent geweest!! 🙂 You go girl, hihi! Je hebt trouwens ook helemaal gelijk hoor, iedereen moet een steentje kunnen bijdragen! X

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.